26. juni 2014

FERIE, rosévin og en bog-anbefaling

Åh feriestemning :) Jeg er lige gået på ferie de næste 4 uger
1 måned uden langvejs pendling, sukkerspeedet men søde unge og de der forfærdelige pædagogiske måltider - selvom sidstnævnte har været mindre slemme end for 14 dage siden. Der har været lidt mere rigtig mad - selvom der stadigvæk bruges ufattelige mange sære produkter imo og alt for meget gryn.
Jeg skal nusse rundt herhjemme, male vinduer, ordne urskov af have - selvom køkkenhaven vokser meget meget langsomt -fordi vi hernede stort set ingen regn har fået i 6 uger :( Jeg skal spise kirsebær og sidde i kirsebærtræets skygge og drikke kølig rosevin - ikke for meget af det- mere om det om lidt, Jeg skal læse stabelvis af bøger og bare være HJEMME.
Jeg har faktisk ikke det store behov for at rejse i sommerferien - jeg kan godt lide den danske sommer og synes at jeg normalt er SÅ lidt hjemme at det er rart at være back in the cave . Men i det tidlige forår - sene vinter er det en anden sag- der håber jeg at få tid og råd til at rejse igen.
Jeg er sådan næsten igennem en måned hvor jeg ikke SELV har købt alkohol eller drukket herhjemme. KUN på besøg.
Jeg kan se at jeg sådan cirkus ligger på 2,5-3 genstande i byen pr uge. Det er faktisk mere end jeg troede. Så er der jo ikke rigtigt plads til en flaske vin herhjemme oven i.
I hvertfald ikke hvis jeg vil holde mig under 7 genstande pr uge som er grænsen hvis man vil begrænse sin risiko for divs. sygdomme.
I ferier har jeg intet problem med at overskide den og ligge tættere på de 14 som er maximalgrænsen for kvinder. Men måske giver det sig selv når ferien er slut- at jeg vil arbejde mange aftener så derfor minimum med alkohol.

En af min meget nørdede og kloge venner anbefalede mig Diane Sanfilippos
Stenalderkost- en guide i sund livsstil som nok det bedste PÅ DANSK om stenalderkost mv.
150 kr i Kvickly ! det er et fund for pengene.
Her er ingen smarte stilede fotos af muskeløse mænd eller fancy food - ingen crossfit :), ingen dæmonisering af mælk - ingen uhyrlige mængder af kosttilskud eller enorme kødmængder.
Men en super pædagogisk og meget grafisk tilgængelig bog - med AL den viden du har brug for uanset om du er til stenalder, LCHF eller bare realfoods - JA selv dansk kostpyramide folk har godt af at læse teoridelen :)
Jeg ELSKER at man kan mærke at DS har læst sin Weston A Price mht. fedtstoffer og mælkesyret grønt. Det er første gang jeg har set det på dansk - udover mine e-bog guides til Grøn stue.
Hun når virkelig vidt omkring;
Blandt andet
Guide til spisekammeret - indkøb og brug
På restauranter og til selvskaber- på rejsen
Fordøjelsessystemet
Er din tarm utæt ?
Blodsukkerregulering
Sødemidler
30 dages madplaner og beskrivelser til

  • Autoimmune sygdomme
  • Blodsukkerregulering
  • Fordøjelsen
  • Skjoldbruskkirtlen
  • Sklerose, Fibromyalagi og kronisk træthed
  • Neurologiske lidelser
  • Hjertesygdomme
  • Kræft
  • Fysisk form
  • Fedttab
  • Ren stenalder
 Opskrifterne er MEGET pædagogiske - nok skrevet til et amerikansk publikum som ikke er vant til så meget i et køkken ;) Men bestemt også brug bare for dansk publikum.
De er alle mælkefri men ikke smør og ghee fri - men det kan man jo nemt ændre på.

Min eneste anke er nogle småting.
Lidt omkring valg af økologi kontra græsopdrættet frilands produkter
- der har oversætteren ikke gjort sit arbejde godt nok.
Dansk økologi er en verden til forskel til den udvandede amerikanske økologi.
Så brug endelig Dyrenes beskyttelses kød guide :)
Lidt rod omkring sødemidler Hvorfor er rørsukker ok men ikke moskovado sukker ?
Der burde ha været skrevet KLART at kokosmel er = kokosfibremel og ikke dansk alm kokosmel.
Men det er virkelig småting i forhold til at man får små 400 sider til 150 kr.
KØB den eller lån den .




14. juni 2014

Det pæd. måltid og så lidt om behovet for at sætte mærkat på sin kost.

Lige i disse dage undres jeg- undres over en masse!!! men især de mange nye indtryk jeg får fra mit nye arbejde og de mange nye mennesker jeg møder i den forbindelse.
Jeg har været væk fra institutionskøkkenet med det pædagogiske måltid -længe.
Sidst var det ældre-plejens håbløse køkken jeg havde fornøjelsen af, men jeg troede det var blevet bedre...
Men nu møder jeg et køleskab smækfyldt med produkter jeg aldrig selv ville købe.
Et køleskab som intet smør indeholder(hjælp !!) -bugnende af industrielle erstatningsprodukter, fedtfattige og light produkter, masser af gryn med gryn på- minimalt med grønt...
Selvom jeg har forsøgt at ha en mere "åben" tilgang til de der pæd, måltider jeg deltager i -så må jeg indrømme at jeg på sigt bliver nødt til at lave en grøn revolution ;) Jeg kan simpelhen ikke leve med at jeg en sen aften på vej hjem skal juble over en 2 år gammel indtørret nupobar, i bunden af tasken!
Jeg ved godt at jeg nok mest omgås speltkusser-LCHF- Realfoods-øko folk - og at der naturligvis er kunder til det det der skodmad... men alligevel var det lidt af en mavepuster !- Ikke mindst fordi jeg netop synes at den slags unger har så meget brug for sunde vaner- men masser af grønt og hjernefedt :(
Men man kan naturligvis ikke revolutionere med det samme- så det kræver altså en madpakke eller 3 ;)

Jeg har blogget lææænge -og jeg har også skrevet om det før- en undren over behovet for at sætte mærkat på sin kost - for at bekende sig til Religionen..
Der har været så mange kost-religioner; Lowfat, kernesund, veganer, Stenalder/palæo, Primal, LCHF, Dukan, 5/2, Whole3o etc etc ..
På den ene side forstår jeg godt behovet for at følge en plan- en simpel plan med do and don´ts - på den anden side gør det mig også lidt bekymret og træt.
Jeg tror på at alle mennesker grundlæggende har de samme behov;
Et ordentlig skud årstidens  økogrønt - noget kvalitets protein og naturligt fedt.
Minimalt med industrielt skod-mad og tilsætningsstoffer.
En hvis mængde NYDELSES-mad - om det så er vin, chokolade, hjemmebagt kage eller lakridskonfekt.
Når det er sagt er jeg heller ikke blind for at vi er forskellige - at der er nogle der foretrækker af forskellig vis at få deres proteiner fra feks fisk og æg - mens andre helst vil ha store bøffer- at nogle har udviklet en intolerance for mælkeprodukter eller gluten- mens andre har jernmaver og kan smide alt muligt ned uden at det umiddelbart påvirker dem.
Men jeg synes det er trist at folk ikke i højere grad tør lytte efter deres krop og deres nuværende situation...- det er ikke sikkert at man behøver at købe hele pakken  eller forevigt skal spise striks.
Måske har man bare brug for en periode at afstresse sin krop at spise en meget ren kost - måske trives man ikke med 3 store eller 6 små måltider? Måske trives man ikke kun med overjordisk grønt etc etc..
Men personligt synes jeg kæden hopper af hvis ens kostplan kræver at man spiser store mængder kosttilskud, unaturlige store mængder kød/proteinpulvere - eller at man skal juice sine grøntsager/frugt for at kunne rumme/nå at spise dem..
Jeg har altid selv syntes at det var en smule frustrerende ikke at kunne sige jeg spiser LCHF  eller jeg spiser primal eller...
Men det kan jeg ikke -hvis jeg skal lytte til min krop.
Jeg kender efterhånde min krop skidegodt
- JA jeg spiser bestemt ikke altid optimalt eller har en optimal vægt
- men grundlæggende ved jeg godt hvad den skal ha, hvis jeg skruer ned for den der indre snak ; "burde" "jeg har lyst til "" det er også nemmere" " de siger også at det her er sundt" "jeg har ikke råd til"...
Så selvom man godt ved hvad man har brug for så sker det at man vælger forkert!
og fred være med det - så længe at det kun betyder at man en sommeraften NYDER sin magnum-is- eller bevidst med åbne øjne kaster sig ud i en pizza med hele svineriet er jeg ikke bekymret.
Det er langt værre når det bliver sygeligt- kontrollerende og fyldt af skam og skyld.

Husk at det her er skrevet med undren og kærlighed- ikke dømmende overfor jer der shopper rundt i de forskellige kostreligioner <3 p="">



7. juni 2014

Farvel dagpengeland, alkohol og pligtspisning af korn

Åh jeg ved det godt - jeg er lidt stille her i sommer- men jeg læser faktisk stadig jeres blogs-både om whole30, MGP-og LCHF lækkerier etc-
men livet er hektisk med have, kyllinger og nyt job.
Endelig har jeg landet et fuldtidsjob -ikke et ønske/drømme job men langt mere interessant end de der korte vikarjob jeg har haft i folkeskolen de sidste år.
Jeg glæder mig så meget til at sige farvel til dagpengeland og den ultimative stress der er ved at være fattig, forfulgt af regler og paragraffer og fordomme. Jeg starter langsomt op i juni- men starter på fuld tid til august- som vigtig voksen for en flok unge som har haft en barsk start på livet og oven i det også har divs. diagnoser. Det bliver spændende, intenst og let bøvlet mht til transport.

I forbindelse med ny jobstart tænkte jeg enormt meget over al den pligtspisning af især kornprodukter som jeg har udført det sidste års tid. Jeg er ikke og bliver det nok aldrig striks LCHF- jeg spiser rodfrugter, nye kartofler, frugt og også lidt sukker hvis det er ahornsukker/honning og små mængder moscovado - ligesom jeg når jeg er på besøg har valgt et stykke lækker kage eller godt speltbrød til.
Men efterhånden brugte jeg så mange kulhydrater på at spise skod kage og boller at der faktisk intet råderum var til de ting jeg virkelig havde lyst til...Så jeg valgte at starte ud med den simple forklaring at jeg faktisk ikke tåler hvede særlig godt. Det var der faktisk en del forståelse for...Jeg kunne ha hoppet fuldt i og sagt at jeg slet ikke spiste gryn- men bare det at få sorteret al hveden fra er et stort skridt. Jeg kommer til at spise en del sammen med d unge og jeg forestillede mig med det samme pasta, ris og brød- helvedet....

Farvel alkohol.... på matriklen i juni måned!
Jeg synes altid at jeg har haft et fornuftigt forhold til vin /alkohol- jeg har aldrig som ung været sanseløs bedugget eller kastet op... Jeg har sjældent drukket mere end 7-8 genstande pr uge som voksen. Ofte åbner jeg en flaske vin fredag aften og den varer så weekenden ud. Men allerede sidste sommer skred det -min datter var voksen og læste til student - det var lunt og sommer- jeg arbejdede ikke- så der blev åbnet lidt mere vin de lange sommeraftener som vi delte. Især juli og august var virkelig rosé- fyldt, da det var fantastisk sommer- mange gæster mv. Resten af året har jeg tænkt jeg køber jo kun den der fredags flaske( på dp er det begrænset hvad man kan tillade sig ;) ) Men jeg begyndte at tænke at du får faktisk meget vin mv UDENfor hjemmet- jeg er omgivet af efterlønnere og pensionister og lige den grupper drikker markant mere end min aldersgruppe. Det er ikke så længe siden at jeg blev tilbudt et glas hvidvin kl 10 en fredag formiddag......
Her i Maj har vi haft det ene arrangement efter det andet så da jeg læste NemLCHF indlæg om alkohol slog det mig, at jeg godt ( INDEN det blev sommerferie ;) ) ville skrue ned og blive lidt mere bevidst om hvor meget jeg egentlig drikker. Ikke at jeg tror at jeg er så meget over de der 7 genstande i gennemsnit- men mere at når man konstant får vin/øl så skal kroppen hver gang igang med at forbrænde det før den går i gang men kulhydrater og fedt... Jeg synes jeg har fået en rosevins delle..Så jeg har valgt alkohol fra herhjemme- men drikker et enkelt glas hvidvin- ikke kl 10 :) men gerne efter en hård dag i haven...