28. februar 2014

Real foods for begyndere

Sunde æg fra havehøns, øko smør, hjl. creme fraise, kokosolie og torskelevertran er vigtig del af en sund kost 

Jeg har den sidste tid skrevet på et tema om Real foods til Rebecca Perssons forum Grøn stue - og ja det blev så omfattende at det er både marts og aprils tema.
Her kan du læse hvad Rebecca har skrevet om temaet  -tak for rosene.
Det er faktisk et tema som kan bruges uanset om man spiser efter kostpyramiden, LCHF, Palæo eller vegetarkost- det handler om at få det bedste ud af råvarerne og spise rigtig mad som din (eller andens) oldemor ville kunne genkende.

Her er en appetitvækker fra temaet :)

I dette tema får du den spændende historie om en tandlæge, der rejste verden rundt og opdagede de simple hemmeligheder bag et stærkt helbred hele livet og sunde tænder uden tandbørstning. 
 
Du får grundprincipperne for real foods, tilpasset moderne dansk familieliv. Det hele er med en praktisk og realistisk vinkel!
Derfor får du masser af tips til, hvordan du stille og roligt kan integrere principperne i dit eget køkken, både på lille og stort budget og med god tid eller en supertravl hverdag.
Vi skal også snakke om knogler. Dyreknogler. Det skal vi, fordi dyreknogler er en overset guldgrube af sundhed, som ofte bare ender i skraldespandene ude i de små hjem. Ikke fordi vi skal tilbage til kødgryderne - vi skal bare lære at bruge dem bedre.
I næste tema, Real Foods DEL 2, som udkommer 1. april, skal det handle om korn, mel, bagning, bælgfrugter, nødder, mandler, frø og kerner. Hvis du gør som de fleste, udnytter du nemlig slet ikke de mange sunde mineraler i disse gode råvarer.
Ja tak- det lyder spændende -men hvordan får jeg fat i det ?

Som medlem i grøn stue får du hver måned et tema om grønne emner- for HELE familien. Du har adgang til forum og god og hurtig vejledning om alt mellem himmel og jord. Du får gode rabatter til en del hjemmesider( jeg har på årsplan indtjent udgiften i rabatter :) )

Det koster kun 87 kr. for 30 dages adgang. Ingen bindingsperiode!
OBS dog prisstigning pr 1 april.
Temaet udkommer 1. marts, men du får med de samme adgang til ALLE (!) Rebeccas øvrige e-guides og e-bøger inde på Grøn Stue.

Nåh ja og da jeg allerede er ude på FB, divs mail og hjemmesider;)  så er forfatteren her let vinterbleg og lidt for velnæret :)

21. februar 2014

Fredag, forårsfornemmelser og flammenkuchen

 
I dag ude i drivhuset glemte jeg alt om at jeg synes den sidste del af vinteren har været træls..
Små nuttede stedmoderplanter lyste op og mindede mig om at lige om lidt bliver det godt igen. 
Her er lidt stille på bloggen -for jeg går og tænker og prøver at finde ud af hvad fremtiden bringer - samtidig med at jeg tumler med det store spørgsmål er jeg TRÆT - træt af mudder, træt af at være vinterfed og bleg - træt af det hverken er vinter eller rigtig forår - jeg gider ikke rigtig noget  og orker intet :(
Det driver mig til vanvid -for normalt er jeg en aktiv person masser af aktiviteter. 
Om en måneds tid vil jeg ikke hænge foran skærmen/ligge på sofaen og sukke - så har jeg ha travlt i haven, med at fjerne ukrudt, ordne såbede, lægge kartofler og ja vi er faktisk så småt gået igang - vindueskarme er fyldt med små planter og det burde gøre mig høj men jeg er nok bare lidt vintertræt...
Så er det jo godt at man kan smide en flammenkuchen i ovnen og skænke sig et godt glas rødvin :)Det er en slags alsacepizza -lavet med fuldfed cremefraise og løg.
En slags opskrift:)
Vælg først en bund.
Jeg er personligt vild med madbandittens halloumibunde til pizza
- jeg laver dem løst over hendes opskrift med revent hallomiost, æg og lidt kokosfibre.
Det var også den version jeg brugte på billedet - men det var faktisk en smule for meget ost :)
Jeg tror det ville klæde den bedre med en mandel/sesammels baseret= mere sprød bund.

Hvis man hopper over i melverden så er det ultimative sprøde hurtige pizzabund flg.
ca 200 gram mel
1 tsk bagepulver 
et nip salt
og nok cremefraise 18 eller 38 
til at bunden bliver elastisk og nem og rulle ud.

Uanset bundtype så skal den forbages, mens man gør toppingen klar.

Tag 2-3 NYE løg ( jeg var så heldig at årstidene smed et nyt bund løg i en kasse jeg havde glemt at afbestille- vi har riiigeligt grønt fra haven stadigvæk)
Snit i i skiver og steg blidt i smør sammen med et fed hvidløg og ca 50 gram fintsnittet øko bacon
Tilsæt lidt rosmarin og peber- men intet salt.
Tag af varmen når løg er klare men ikke brune.
Rør ca 1.5 dl fuldfed creme fraise 38 i - prøv den fra naturmælk...
En god håndfuld smagfuld ost (ikke autentisk)  feks en af Thises hårde tørre oste hø, rav etc..
Spred blandningen over bunden og bag til den er boblende og supersprød.

En grøn salat klæder den - og absolut riiigeligt rødvin 

6. februar 2014

Når øko ikke er godt nok

Jeg er en kæmpe fortaler for økologisk mad - men jeg ved også godt at det ikke altid er godt nok.
Feks så går økologiske høns( både til kød og æg produktion) stadig i kæmpe mæssige flokke - langt større end de faktisk har godt af.
 Økologiske svin er kun på friland som små.  Både svin og kalve bliver fjernet fra mor alt for tidligt etc etc. MEN det er trods alt et skridt bedre end konventionelt landbrug.
Når det er sagt så er der et område hvor jeg simpelthen synes at hjemmeavlet er bedre - det er æg !.
Jeg har skrevet utallige indlæg om æg og sundhed.(tryk på æg under emner)
Men det her billede fra i dag illustrerer ret godt forskellen på et økoæg fra supermarkedet og et delvist øko æg fra min have.
Det lyse æg var et forholdsvis frisk øko æg men med så tynd skal at jeg stak fingeren igennem skallen -så det er ikke helt fair at det løber så meget ud. 
Et øko æg vil dog være en smule mere orange i højsommeren - men her om vinteren lukker landmanden dem ikke meget ud :( 
Mit æg derimod er næsten lige så skrig!!orange som i maj ;) 
Mine høns løber ude i haven på græs (læs sne, is og mudder pt)  De spiser grønkål, rosenkål og hjemmeblandet foder med lucerne i - og det er netop det der gør at mit æg er smækfyldt med a-vitaminer, mens det blege økoæg er en kedelig sag. 
Der findes konventionelle æg med relativ flot farve hele året -men det er fup og fidus! de er tilsat stoffer der gør blommen flottere men det er ikke tilladt i øko. 
Når man spiser LCHF, Palæo/primal eller bare real foods spiser man mange æg 
- så vælg de bedste 
 hvis du har en have  så overvej at få 3-4 havehøns - det er NEMT og kvaliteten er lysår bedre en øko- hvis ikke så overvej at finde en med havehøns ellers må du nøjes med økohøns - det skal dog nævnes at nogle typer økoæg er mere spændende end andre;)
Øko er ikke bare øko...og så er havehøns også sjovt for børn og hunde ;)