7. marts 2011

Stenalderkost



Lånt fra
Da jeg læste forhistorisk arkæologi var fortidens kost og levevis altid de områder jeg mest brændte for - potteskår og flinteøkser var lidt mere tekniske og jeg kunne ikke helt fornemme menneskerne bag.
Jeg har tidligere skrevet lidt om stenalderkost - bla. her
Men siden da har stenalderkosten fået en revival, også i de danske medier.
Weekenden blev brugt på at læse Gary Taubes fremragende nye bog
"Why we get fat and what to do about it" -endnu engang ;)
Første gang slugte jeg den bare- denne gang læste jeg mere langsomt og fik lyst til at dele lidt fra den.
Spørgsmålet, han med rette stiller, er
Hvilke kost er vi genetisk udviklet til at spise ???
Tjah i den laaaaaange periode der kaldes palæolitisk stenalder som varede 99,5 % af menneskehedens historie, spiste vi en kost der bestod af
kød, fisk, æg, nødder/frø, grønsager og lidt vild frugt.
I de sidste O,5 % af tiden kom de neolitiske kosttyper som korn, mælk, bønner og måske alkohol
 -og i allersidste øjeblik; moderne varer som vegetabilske olier, sukker og fabriksmad.
Der er rigtig mange forskere, der gang på gang har påpeget, at det er problematisk at vi allesammen går rundt med en stenalderkrop - men lever i en moderne verden, hvor vi slet ikke tager hensyn til det. Det drejer sig ikke kun om vores kost men også om søvn og motion og sol. 
Men ud fra arkæologiske fund er det ikke altid nemt at give præcise bekrivelser af stenalderkosten. Bestod den f. eks af magert kød som nogle debatører prøver at bilde os ind i fedtforskrækkelsens navn eller ?
I 2000 besluttede en række amerikanske og australske forskere at kigge nærmere på de folkeslag/befolkningsgrupper, der stadigvæk lever i jæger-samler samfund.
De fandt 229 folkeslag fordelt på hele jorden.
De fandt ud af følgende;
Alle grupper forsøgte at få så meget animalsk føde som muligt
INGEN af grupperne var vegetarer !
1/5 af grupperne levede stort set KUN af jagt og fisker i- disse fik ca 85 % af deres kalorier fra animalsk føde (enkelte enda 100 %)
Kun 14 % af grupperne fik mere end 50 % af kalorierne fra vegetabilsk føde.
I gennemsnit fik grupperne 2/3 af deres kalorier fra animalsk føde.
I % sås en variation i mellem fedt, protein og kulhydrat blandt grupperne - men
kosten var høj til meget høj i protein

19- 35 % 
Moderne anbefalinger 10- 15 %

Højt til meget højt i fedt
28- 58 %
Moderne anbefalinger 25-30/35 %
Kulhydrater relativt lave
22- 40 %
Moderne 50-60 % 
Blandt grupperne var der ret store variationer.
(min tolkning er at jo højere mod Nord - jo lavere % kulhydrater - men det skriver GT ikke om) F .eks fik Inuitter op mod 80 % af deres kalorier fra fedt.
Men faktum var at alle grupper søgte det fedeste kød på dyret ; f eks spiste man indmad og marv først.
Mht. til kulhydraterne, så er det interessant at se, at de kulhydrater de valgte at spise, alle kan betegnes som lave GI.- der var ikke meget stivelse, sukker og hurtige kulhydrater over deres kulhydrater.
Selv ting som frugt, var en hel anden type end de sliksøde varianter vi fylder os med i dag. Frugt har været noget man spiste i perioden højsommer til midt efterår.
Deres sorter har været langt mindre søde end de moderne sorter vi spiser i dag.
Prøv bare at sammenligne vilde blåbær med moderne amerikanske storfrugtede typer. Eller vilde æbler med et stort Golden delicious fra DSB. Det er to forskellige verdener.
Og hvorfor er det så interessant???
Fordi vi i de moderne jæger -samler befolkningsgrupper ser ET tydeligt mønster;
Når de begynder at spise moderne mad som vegetabilske olier, mel og sukker, så bliver de nemmere overvægtige, får diabets, hjertekarsygdomme, alzheimeres og ikke mindst kræft !  Præcis det samme som Weston A Price påviste i 1930erne.
Og stenalderkosten er jo noget helt andet, end den kost som hjerteforeningen, Kræftens bekæmpelse og Diabetesforbundet har slugt råt.
Som jeg skrev i mit første indlæg, er jeg dog ikke helt overbevidst om, at nogle mennesker ikke har udviklet sig til at kunne håndtere mindre mængder af neolitisk mad som (rå)mælk, grove gryn og tørrede bønner- men de skal mere ses som et interessant supplement  mere end hovedvægt, som det ses i dagens kost hvor over 60 % af vores  kost er neolitisk eller i værste fald industriel.

5 kommentarer:

TIna sagde ...

Synbes nu ikke medierne har været vild opmærksomme på denne trend endnu. Men mon ikke tv3 eller en anden kanal snart henter en ny kostekspert ind som udbreder kendskabet.

Der plejer jo ikke at gå længe imellem forskellige filosofier er populære.

Og så er der selvfølgelig det kommercielle aspekt. Jo flere penge der er i "filosofien" desto større chance er der for at der kommer bøger mv. om det.

Bliver spændende at se om det er i år det bryder igennem.

Henriette sagde ...

Hej Tina
Tak for din kommentar.

Du har da ret I at der ikke er meget at hente på mainstream pressen.
Men flere gange har weekendavisen og Jyllandsposten væren en del mere palæo i deres tilgang- og det er bestemt glædeligt.

Der jo bare ikke så meget økonomi i Palæo-kost.
Dels er landbruget ikke gearet til at lave det kød vi efterspørger( græsopdrættet kvalitets kød)
dels er der jo en del industri og medicinvirksomheder som ville få dårlige tider hvis det utopiske skete at danskerne begyndte at spise naturlig kost.

men ja jeg synes det ville være spændende hvis det bryder mere frem i år- men i DK er vi jo år bag ud lande som Sverige og USA mht at tænke selvstændigt og ikke bare følge dødningehovedet ( nøglehullet) ;)

Mads sagde ...

Uanset om der er økonomi i det for div. industri og medicinal virksomheder, så burde der kunne sælges masser af aviser på "mirakel slankekur" temaet.

Så jeg undres stadig over den mgl. opmærksomhed, for stenalderkost er fandme en mirakel slankekur (jeg tabte selv over 7 kg på 15 dage og har siden fortsat med en lidt mere alsidig version af stenalderkosten)

Henriette sagde ...

Meget enig Mads- -flot vægttab
( selv om jeg personligt synes æggehvide røræg er en dødssejler ;)

Mads sagde ...

Røræg af æggehvider er en dødssejler - det er derfor jeg kom et enkelt helt æg i :)