21. juli 2009

Kirsebær og honning


Det er højsommer og jeg har lige høstet min anden honning høst i år.
Honning indeholder rigtig meget fruktose - ligesom frugt - og er derfor af traditionelle LCHF folk et "no go" ting.

MEN i min verden er det bedre at bruge mindre mængder naturligt sødestof som honning eller ahornsirup - end sukker og kunstige sødemiddler.
Honning har også mange gode sider og så smager det godt
- så honning er det der bruges 90 % af tiden hvis der skal sødestof til
- og ja jeg spiser kage og en dessert i weekenden jeg er ikke hellig og bliver det næppe.

Med frugten synes jeg at det er endnu mere komplekst.

HVIS du er stærkt overvægtig, har type 2 diabetes, hjertebøvl , pcos eller lign så er der ingen tvivl om at det er en god ide at holde sit frugt indtag ret lavt og undgå frugtjuice.

Men for de alm dødelige som spiser en lav kulhydratkost i forvejen,
synes jeg at man skal nyde den frugt der er i sæson lige nu ;

Jeg har nydt jordbær med fløde ( og lidt honning)
Jeg spiser kirsebær fra haven lige nu og abrikoser fra Frankig
Om et par uger vil hindbær og blåbær fra haven være klar til min yoghurt
Til august står den på (mere)melon og friske figner fra haven
Til september pærer og æbler fra haven.

Om vinteren/ tidlig forår spiser jeg ikke meget frugt- jeg har ikke lyst til det og frugten er ikke i tip top form.
Men når frugten er rundt om mig i høj kvalitet, ja så nyder jeg den som mine forfædrer også gjorde- jeg er bare bevidst om at jeg ikke skal ha mere end 2-3 pt pr dag.
Og at den ikke skal laves til juice og at et højere indtag af frugt betyder også, at jeg ikke skal fylde mig med korn mv- hvis der skal være balance

Jeg har prøvet Atkins fase 1 i septmber hvor alle de frugter jeg allerbedst kan lide var i sæson - det var svært og frustrende.
Så husk frugt er slik- sundt slik ganske vidst - men spis lidt men godt
Hold niv på 0-1 pt hvis du har brug for at holde dit kulhydrat niv meget lavt og 1-3 pt hvis det bare skal være moderat.

God sommer


7. juli 2009

Nina Plancks REAL food for mother and baby


Forfatteren Nina Planck er kendt i USA og England for hendes passionerede holdning til ÆGTE mad , "farmers markets" og ikke mindst hendes modstand mod veganisme.


Bogen er bygget op med en rammehistorie om hendes egen graviditet, fødsel, ammeforløb og første faste føde til hendes søn Julian, fyldt med facts om graviditet, ernæring mm.

Kapitel 1 What is real food
Definationen af ægte mad/REAL FOODS ;
dvs græsopdrættet kød, æg fra fritgående høns, mælkeprodukter rå( upast) og fra græsopdrættet kvæg, sunde traditionelle fedstoffer som smør,kokosolie, olivenolie mm
Fuldkornsbrød, økologisk frugt og grønt (chokolade ;) )

Kapitel 2 The fertility diet
En masse om hvordan man bliver gravid og om problemerne med moderne råd og vejledning.
Også henvisning til problemerne med en moderne kost baseret på for mange kulhydrater. særligt gryn, brød og sukker

Kapitel 3 Forty weeks
NP ser graviditeten som et skuespil med 3 akter

1 akt ( første 12 uger ca)
Baby bliver bygget, alle indre organer skabes
- vigtig med så ren en kost som mulig,ingen alkohol, masser af vitaminer mv - men ikke nødvendigvis ekstra mad

2 akt
Knogler og muskler bygges
Masser af protein og kalcium- fra rigtig mad - nok en smule mere mad

3 akt hjernens udvikling
fokus på omega 3 (DHA )- masser af fisk eller omega 3 FISKEolie

NP råd er hele tiden hellere rigtig mad end kunstige vitaminer.

Kapitel 4 Nursing your baby

Nok det mest tankevækkende kapitel- om brystmælken opbygning:
ca 50 % af kalorierne kommer fra fedt og halvdelen af disse komme fra mættet fedt !!!
NP har meget fokus på at det er super vigtigt;
dels at undgår at man har for mange kemiske stoffer i kroppen før man bliver gravid ,
( men der er bestemt ingen grund til IKKE at amme - da giftstofferne især bliver overført i gennem navlestrengen!!!!)
Men også at man er bevidst om at undgå transfedt fra margariner, hærdet vegetabilske olier - divs snacks, kiks mv.
At man i stedenfor sørger for;
dels kokosfedt eller kokosmælk fordi de giver brystmælken endnu mere af det livsnødvendige laurinsyre ( som SKAL tilsættes modermælkserstatning)
Dels masser af fiskeolie fra kosten eller tilskud.

Hun forklarer meget præcis hvorfor man ikke bare kan bruge hørfrø eller valnøddeolie og hvorfor det er supervigtigt at tage tilskud af det også efter graviditeten

NP er meget pro amning - men er på den anden side også bevidst om at det ikke er så nemt som man skulle tro.
Modermælkserstatning bliver beskrevet som det det er:
- en erstatning IKKE et ligeværdigt alternativ

- man får hele historien om hvordan man hele tiden bliver klogere på hvad mme mangler i forhold til modermælk og derfor udvikler mme.

Kapitel 5 First foods
Om at introdusere RIGTIG mad til mindre børn på en ukompliceret måde
og hvorfor vi slet ikke behøver at være så bekymret.

Hvorfor gryn og brød er RIGTIG DÅRLIGE babymad.

og hvorfor amning også er godt efter 6 måneder eller for den sags skyld efter 1 år ;)

Når man ammer et barn efter 1 års alderen så indeholder 450 ml brystmælk følgende næringsstoffer ( i procent hvad et mindre barn (1-3 år)har brug for pr dag !)

Energi 20 %
Protein 43 %
Kalcium 36 %
A vitamin 75 %
Folat 76 %
B12 vitamin 94 %
C vitamin 60 %

Så næste gang din sundhedsplejerske eller læge fortæller dig at det slet ikke er nok at ammedin store unge så ved DU bedre !

Bogen kan helt sikkert anbefales.
Den er godt skrevet, godt underbygget med kilder og gode links.
Og selv om man ikke er REAL foods missionær, så tror jeg ikke at man kan undgå at blive påvirket af bogen.

Hun har også en hjemmeside med mere info på